X

Maisi loetakse energiakultuuriks, millega on võimalik asendada söödaratsioonis teravilja (oder, nisu, kaer). 

Teramaisi tärklisesisaldus on 70% KA, silos 25-36% KA. Metaboliseeruva energia sisaldus 45-47% KA.

Asendades ratsioonis teravilja maisiga sealhulgas maisisiloga, peab arvestama energiasisaldust tervikuna, see tähendab vähendama teraviljaga (jõusöödaga) erituvat energiahulka. Mittestruktuursetest süsivesikutest (ilma kiudaineta) moodustab enamuse tärklis, kuigi praktilises energiaarvestuses kuuluvad siia ka suhkrud.

Hakates söötma maisisilo samal ajal teravilja vähendamata, isegi kuni 5% ratsioonist, on juhtunud, et energiat söödetakse liiaga, mille otseseks näitajaks on piimarasva langus alla 4,0% ja valgusisalduse tõus. Lehmade tervisele mõjub see halvasti, sest rasva/valgu suhe piimas peaks Holsteini tõugu karjal olema 1,23-1,24.

Maisitärklise eriomaduseks on vatsas nn „mööduva“ osa suur osatähtsus, mis peensooles seedudes tõstab piimatoodangut võrreldes samaväärse koguse teravilja tärklisega.

Valiku puhul peab seetõttu eelistama maisi nii terana kui silona.

Sordivalikul tuleb täpselt uurida ka iga sordi kiudaine seeduvust.

Korralikult sileerunud maisisilo (min.6 nädalat) heksli pikkus peab olema vähemalt 5-10 mm.